Daling Nederlandse faillissementen vlakt af

Persbericht

Amsterdam, 4 augustus 2016 - Minder positieve vooruitzichten door Brexit en tegenvallende groei eurozone

Atradius verwacht dat in 2016 een einde komt aan de afname van het aantal faillissementen in ontwikkelde markten. In 2017 blijven de faillissementsniveaus opnieuw op gelijke hoogte. De ontwikkeling in Nederland steekt positief af bij de meeste andere landen. Atradius verwacht in Nederland op grond van het robuuste economische herstel in 2016 nog steeds een daling van het aantal faillissementen. De vooruitzichten zijn sinds Brexit echter wel minder positief.

In 2015 nam het aantal faillissementen nog fors af ten opzichte van 2014 (-24 procent). Voor 2016 voorspelt Atradius een daling van 6 procent. Dat komt neer op 6.898 faillissementen. In het vorige kwartaal ging de kredietverzekeraar nog uit van een daling van 10 procent in 2016. De belangrijkste oorzaken voor de aangepaste verwachting zijn neerwaarts bijgestelde groeiverwachtingen voor het Verenigd Koninkrijk - als gevolg van het besluit om uit de Europese Unie te treden - en tegenvallende groei in de eurozone als geheel.

Nieuwe risico’s bij grensoverschrijdend ondernemen
De verwachting is dat het aantal faillissementen in Nederland in 2017 verder daalt, met 4 procent naar 6.622. Terwijl het aantal faillissementen in 2016 nog 19 procent boven het niveau van 2007 ligt, zal het verschil in 2017 nog maar 15 procent bedragen. “Over 2016 en 2017 is er in de ontwikkelde markten geen verdere verbetering van de faillissementsvooruitzichten te verwachten”, aldus John Lorié, hoofdeconoom van Atradius. “De faillissementsontwikkeling in Nederland onderscheidt zich in positieve zin van de meeste andere landen, maar ook hier vlakt het tempo waarin faillissementen dalen af. Bovendien moeten Nederlandse bedrijven zich goed bewust zijn van de risico’s in de wereldeconomie waarmee zij bij het internationaal zakendoen te maken kunnen krijgen. Mogelijk hadden zij al rekening gehouden met een harde landing van de Chinese economie en een te snelle renteverhoging van de Amerikaanse centrale bank. Nu moeten zij ook de gevolgen van een Britse uittreding uit de EU incalculeren.”

Het rapport met de internationale faillissementsvoorspellingen van Atradius voor 2016 en 2017 kan worden gedownload van www.atradius.nl.

 

 

Voorspellingen faillissementen ontwikkelde markten voor 2016 en 2017 per augustus 2016

 

 

Over Atradius
Atradius biedt wereldwijd tal van diensten op het gebied van kredietverzekering tot incasso via strategische aanwezigheid in 50 landen. Atradius heeft toegang tot kredietinformatie over 200 miljoen bedrijven wereldwijd. De producten van Atradius op het gebied van kredietverzekering, borgstelling en incasso helpen bedrijven over de hele wereld om zich in te dekken tegen betalingsrisico’s die verbonden zijn aan de verkoop van producten en diensten op krediet. Atradius maakt deel uit van Grupo Catalana Occidente (GCO.MC), een van de leidende verzekeraars in Spanje en een wereldleider op het gebied van kredietverzekering.

Voor meer informatie:
Atradius
Corporate Communications & Marketing
Mariëlla Dalstra-van Emst
Tel. +31 (0)20 553 2394
Mob. +31 (0)6 1297 8985
E-mail: mariella.dalstra@atradius.com

Disclaimer

De informatie in dit document wordt uitsluitend ter algemene informatie verstrekt en hieraan kunnen geen rechten worden ontleend. De toepasselijke voorwaarden zijn te vinden in de polis of de betreffende product- of dienstverleningsovereenkomst. Niets in dit document mag worden opgevat als strekkende tot enigerlei recht, verplichting, verantwoordelijkheid of advies aan de zijde van Atradius, en derhalve ook niet tot enigerlei verplichting tot het uitvoeren van due diligence op afnemers of ten behoeve van uzelf. Indien Atradius due diligence op een afnemer uitvoert, gebeurt dit ten behoeve van haar eigen acceptatiedoeleinden en niet ten behoeve van de verzekeringsnemer of enige andere persoon. Daarnaast zijn noch Atradius noch enige aan haar verbonden ondernemingen, deelnemingen of dochterondernemingen aansprakelijk voor welke directe, indirecte, speciale, incidentele of gevolgschade dan ook voortvloeiende uit het gebruik van de in dit document opgenomen informatie.