In 2015 noteerde de Tsjechische economie een stevige groei van 4,6%, dankzij een toegenomen particuliere consumptie, door de EU gefinancierde overheidsinvesteringen en een bloeiende export.
Politieke situatie
Staatshoofd: President Milos Zeman (sinds maart 2013)
Regeringsleider: Premier Bohuslav Sobotka (sinds januari 2014)
Bevolking: 10,5 miljoen
Stabiele coalitieregering
Tsjechië wordt sinds januari 2014 geleid door een centrumlinkse coalitie, die 111 van de 200 parlementszetels in handen heeft. De grootste partij in de coalitie is de linkse CSSD van de Tsjechische sociaaldemocraten, met daarnaast de centrumpartij ANO 2011 en de christendemocraten van KDUCSL.
Economische situatie
In 2015 noteerde de Tsjechische economie een stevige groei van 4,6%, dankzij een toegenomen particuliere consumptie, door de EU gefinancierde overheidsinvesteringen en een bloeiende export (voornamelijk goederen voor de automobielsector). Hoewel in 2016 en 2017 een groeivertraging wordt verwacht, blijven de verwachte groeiprognoses voor het bbp van respectievelijk 2,5% en 2,7% goed.
Hoewel de overheidsinvesteringen zijn gedaald, wordt een aanhoudend forse binnenlandse vraag verwacht. De groei in particuliere consumptie wordt gevoed door inkomensgroei, dalende werkloosheid en gunstige leenvoorwaarden. Tegelijkertijd zal de exportgroei zich blijven doorzetten, dankzij de vraag uit de eurozone en het feit dat de internationale concurrentiepositie van het land is verbeterd.
Het begrotingstekort is sinds 2013 onder deze drempel gebleven en de verwachting is dat dit ook in 2016 (0,6% van het bbp) en 2017 (0,9% van het bbp) het geval zal zijn. Met 41% van het bbp is de overheidsschuld laag vergeleken met andere landen in de regio. De verbeterde toestand van de overheidsfinanciën betekent dat Tsjechië probleemloos zou worden toegelaten tot de euro. Toetreding tot de eurozone blijft echter een heikel punt in de Tsjechische politiek. De lopende rekening is stabiel en de verwachting is dat in 2016 weer een overschot van 0,8% van het bbp zal worden geboekt. In 2017 zal dan wellicht een tekort van 0,2% worden opgetekend, omdat de bloeiende binnenlandse markt de import zal doen toenemen.
Ondanks de algemeen gunstige vooruitzichten voor de Tsjechische economie, blijven er neerwaartse risico‘s, vooral aangezien het herstel van de eurozone fragiel blijft. De verhouding tussen export en bbp behoort met ruim 75% tot de hoogste in de EU, wat maakt dat een terugval van de buitenlandse handel zware gevolgen kan hebben.