In 2016 boekte de Franse machinesector een recordgroei qua omzet in de meeste segmenten, dankzij de toegenomen binnenlandse vraag (vanwege de metaalindustrie en bouwsector) en de stijgende export.
- Groei in de meeste segmenten houdt aan
- Producenten van landbouwmachines hebben het nog altijd moeilijk
- Druk op productiecapaciteit moet investeringen aanmoedigen
In 2016 boekte de Franse machinesector een recordgroei qua omzet in de meeste segmenten, dankzij de toegenomen binnenlandse vraag (vanwege de metaalindustrie en bouwsector) en de stijgende export. De omzet voor machinegereedschap steeg met
6,9%, terwijl het segment van de hijs- en behandelingsapparatuur zelfs groeide met 18%, dankzij de stijgende export en een ommekeer na jaren van beperkte binnenlandse investeringen, vooral in de bouwsector.
Maar, net als in 2015, kampen producenten van landbouwmachines nog altijd met een zeer competitief klimaat en dalende omzet en marges, wat vooral gevolgen heeft voor kleine groothandelaars. In 2016 daalde de omzet verder (met 2,6%), doordat kopers van landbouwmachines hun investeringen terugschroefden wegens lagere inkomsten. Tegelijkertijd boekte het segment van kooktoestellen een omzetstijging van 2,9%.
In de eerste helft van 2017 groeide de omzet voor Franse machines met zo’n 3%, vooral dankzij de buitenlandse vraag, vooral uit Azië en Zuid-Amerika; de komende maanden zou de export verder stijgen.
Tegelijkertijd blijft de binnenlandse vraag solide, met een gunstig ondernemingsklimaat en meer Franse bedrijven die hun investeringen in apparatuur en machines willen opdrijven. In 2017 en 2018 zouden de investeringen in vaste activa per jaar met meer dan 2% groeien.
In deze kapitaalintensieve sector is de nood aan financiering groot. Als gevolg hiervan kunnen bedrijven in deze sector zware schulden aangaan die hun financiële structuur en algemene solvabiliteit verzwakken, waardoor hun liquiditeit onder druk zou komen te staan. In veel gevallen kunnen vooruitbetalingen echter de kastoestand van leveranciers verbeteren, terwijl banken bereid zijn om leningen toe te staan aan de machinesector
De voorbije 12 maanden zijn de winstmarges gestegen, dankzij het gunstige bedrijfsklimaat en steun onder de vorm van fiscale maatregelen. De komende 12 maanden kan een lichte daling echter niet worden uitgesloten, wegens de toegenomen energiekosten.
Betalingen in de Franse machinesector gebeuren na gemiddeld 70-80 dagen. De afgelopen twee jaar was het aantal betalingsachterstanden laag. In de eerste helft van 2017 daalde het aantal wanbetalingen; de komende zes maanden zou dit moeten afvlakken.
In tegenstelling tot een verwachte daling van het aantal insolventies bij Franse bedrijven, geraamd op 7% voor 2017, zou het aantal faillissementen in de machinesector slechts afvlakken. Dit valt echter te verklaren door het feit dat het aantal insolventies in de machinesector al laag is, vergeleken met andere sectoren.
Gelet op deze positieve vooruitzichten blijft ons acceptatiebeleid voor de meeste segmenten open, maar zijn we voorzichtiger wat producenten van landbouwmachines betreft, wegens de bovenvermelde problemen. Dit geldt ook voor machineproducenten
die afhankelijk zijn van de olie- en gassector (zoals buizenmachines).
Download
De sleutel tot succesvol internationaal ondernemen is accurate economische informatie over markten en sectoren, met een intelligente blik naar toekomstige trends.
In dit onderdeel van onze publicatiesectie geven de economische experts van Atradius u een essentiële analyse van de wereldeconomie - verleden, heden en toekomst.